Bodem-microbioom: Een routekaart naar gezonde bodem?
Een mogelijke vervanging van de chemische bodemindex
Dinsdag 19 november, 19:30-22:15, Wetsus, Oostergoweg 9, 8911 MA, Leeuwarden
De kleinste organismen verrichten vaak het meeste werk. Het samenspel van micro-organismen in een microbioom kan veel vertellen over de gezondheid en functionaliteit van mens, dier en bodem. Het meten van het microbioom in menselijke ontlasting biedt inzicht in de gezondheid van de darmen. Microbiologen kunnen op basis van de aanwezige bacteriën en andere micro-organismen voedingsadviezen geven om de darmflora te verbeteren door het juiste voedsel te kiezen. Ook in de bodem speelt het microbioom een cruciale rol. Micro-organismen regelen de beschikbaarheid van voedingsstoffen, dragen bij aan een omgeving die water kan vasthouden, kunnen ziektes voorkomen, en de weerbaarheid van de bodem versterken. Het microbioom reageert op alles: voeding, droogte, verzilting, de aanwezigheid van sporenelementen, pesticiden en meer.
Is de werking van de bodem terug te zien in de samenstelling van het microbioom, en is dit wellicht een betere indicator van bodemgezondheid en -functionaliteit dan een chemische index? Kunnen we het microbioom in kaart brengen, zoals we nu doen bij de darmen? En hoe kunnen we het microbioom sturen en verbeteren voor optimale vruchtbaarheid? Deze vragen zullen op dinsdag 19 november tijdens de bodemavond bij Wetsus worden besproken met milieutechnologen, microbiologen en bodemspecialisten.
Het programma:
19:30 – 19:45 Inloop
19:45 – 19:55 Zoektocht naar duurzame technologie voor de landbouw
Wat is de visie van Wetsus op duurzame oplossingen? Hoe pakt Wetsus het onderzoek aan?
Cees Buisman – Wetenschappelijk directeur Wetsus
19:55 – 20:20 Wat weten we over het microbioom van onze darmen?
Gijs Jansen – Microbioloog NL-Lab
20:25 – 20:50 Welke rol speelt het microbioom in de bodem?
Martijn Bezemer – Wetenschappelijk projectleider Bodem Wetsus, Hoogleraar Leiden Universiteit
20.50 – 21:00 Hoe beïnvloeden mest en digestaat het bodemmicrobioom?
Resultaten van microbioomonderzoek bij melkveehouders in Noord Nederland, waarbij de effecten van verschillende mestsoorten met elkaar zijn vergeleken.
Eline Keuning – Lead Bodemgezondheid Bioclear Earth
21:00 – 21:30 Discussie
21:35 – 22:15 Borrel en napraten
De online registratie is nu gesloten. U bent nog steeds van harte welkom en kunt u ter plaatse registreren.